Wanita, teman lelaki ditahan buang janin

November 8, 2019 | News | No Comments

POLIS menahan wanita dan teman lelakinya semalam kerana disyaki menyembunyikan kelahiran dengan membuang janin bayi dalam mangkuk tandas yang ditemukan di loji rawatan kumbahan di Taman Mahkota Impian, Jalan Bukit Timbalai, Labuan, Isnin lalu.

Ketua Polis Labuan Superintendan Muhamad Farid Ahmad berkata, teman lelaki wanita itu yang sedang menunggu ketibaannya di Lapangan Terbang Labuan ditahan pada 11.55 pagi sebaik ketibaan wanita berkenaan.

Kedua-dua suspek berumur 26 tahun.

“Suspek didapati menyewa sebuah bilik di kawasan perumahan itu bersendirian selama tiga bulan,” kata Muhamad Farid dalam sidang akhbar di Labuan, hari ini.

Beliau berkata, berdasarkan siasatan awal, wanita itu mengadu kepada teman lelakinya bahawa dia sakit perut pada malam kejadian.

“Suspek wanita kemudian ke tandas dan pengsan. Teman lelakinya terus menghantar wanita itu ke Hospital Nukleus Labuan,” katanya.

Muhamad Farid berkata, bedah siasat yang dilakukan pakar patologi dari Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu, Sabah pada Rabu lalu mendapati janin itu mengalami lebam yang mungkin disebabkan proses kelahiran.

“Oleh kerana siasatan lanjut sedang dijalankan, kami tidak dapat menolak sama ada kejadian ini akibat keguguran atau perbuatan pengguguran,” katanya.

Wanita terbabit yang bekerja dengan syarikat minyak, gas dan logistik ditahan reman selama tujuh hari serta disiasat di bawah Seksyen 318 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Teman lelakinya yang juga penjawat awam dilepaskan dengan jaminan polis pada hari sama ditahan selepas disoal siasat polis, katanya.

Dalam kejadian 4 November lalu, kakitangan penyelenggaraan Indah Water Konsortium Sdn Bhd (IWK) menjumpai janin berusia enam ke tujuh bulan di loji rawatan kumbahan itu ketika melakukan kerja-kerja penyelenggaraan pada 8 pagi.

hmetro

, ,

About Author

Leave a Reply

//graizoah.com/afu.php?zoneid=2458908