KKM sedia laksana imunisasi vaksin fasa pertama

February 4, 2021 | News | No Comments

Kementerian Kesihatan (KKM) sudah bersedia melaksanakan Pelan Imunisasi Covid-19 Kebangsaan fasa pertama, sebaik bekalan vaksin Pfizer-BioNTech tiba di Malaysia pada 26 Februari ini, kata Menterinya Datuk Seri Dr Adham Baba.

Beliau berkata, sesi latihan awal penghantaran vaksin berkenaan ke Klinik Kesihatan Belaga di Sarawak pada 29 Januari dan Hospital Bintulu pada 30 Januari sebagai persiapan rapi, berjaya dilaksanakan tanpa sebarang isu.

Menurutnya, latihan awal penghantaran itu untuk memastikan bekalan vaksin dari kilang syarikat gergasi farmaseutikal Amerika Syarikat, Pfizer, di Puurs, Belgium yang menggunakan bekas ultra sejuk sampai di Malaysia tanpa sebarang masalah.

“Ini latihan yang amat penting kami dan ia telah berjaya dilaksanakan dan data pengelog menunjukkan tiada isu atau kelemahan,” katanya selepas memperkenalkan aplikasi pendidikan dalam talian mengenai Cpvid-19, di sini, semalam.

Dr Adham berkata, fasiliti penyimpanan vaksin Covid-19 bagi fasa pertama yang dilengkapi kemudahan seperti Penyejuk Suhu Ultra Rendah (ULTF), bagi memastikan suhu bersesuaian untuk penyimpanan vaksin, sebelum dikeluarkan dan diagihkan kepada tempat vaksinasi, sudah dikenal pasti.

Mengenai aplikasi pendidikan mengenai Covid-19 itu, Dr Adham berkata platform pendidikan idea ahli biokimia Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan penganalisis isu global Peter Chew itu, menerapkan kesedaran dan pendidikan mengenai ikhtiar hidup, dengan mengelak daripada dijangkiti Covid-19.

“Pendidikan asas juga penting untuk disampaikan kepada masyarakat, khususnya mereka yang jauh dari fasiliti kesihatan supaya lebih peka tentang amalan norma baharu seperti pengasingan diri, guna pelitup muka, kerap mencuci tangan serta mengelak tempat sempit, apabila wabak berlaku di kawasan mereka,” katanya.

Sementara itu Chew berkata, pembawa senyap itu menyebabkan penularan meluas di seluruh negara dalam gelombang kedua Covid-19, dan oleh itu adalah penting pendidikan asas dan pencegahan awal dilakukan, untuk mengelakkan dijangkiti serta mengurangkan perbelanjaan perubatan.

Platform pendidikan tersebut boleh didapati https://youtu.be/uU89i8uO5Qshttp://youtu.be/OhDH_h3jCxs dan http://youtu.be/z1YHIWrvuwY.

HM

, ,

About Author

Leave a Reply

//ashoupsu.com/4/2458908