Kuala Lumpur: Selepas hampir 48 jam, mayat seorang pekerja warga China yang terhimpit di antara struktur besi akibat komponen kren gantri jatuh di tapak pembinaan Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) di Persiaran Alam Damai, di sini, berjaya dikeluarkan awal pagi ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kuala Lumpur Nordin Pauzi berkata, beliau bersama dua anggota bomba membuat penilaian risiko di atas struktur berkenaan menggunakan kren, jam 2.15 pagi.

“Selepas berpuas hati dengan penilaian dilakukan, tiga anggota bomba yang memakai pakaian perlindungan diri (PPE) menaiki kren, jam 3.09 pagi, sebelum mangsa berjaya dikeluarkan jam 3.50 pagi.

“Mayat mangsa kemudian diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, hari ini.

Turut hadir di lokasi kejadian adalah Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohamed Mokhsein Mohamed Zon.

Nordin berkata, pihaknya bersama beberapa agensi lain termasuk pihak polis, Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) dan syarikat kontraktor membuat keputusan tepat dengan mengambil tindakan segera mengeluarkan mangsa.

“Pasukan penyelamat mengambil keputusan tepat kerana kita tidak boleh menunggu lama berikutan keadaan mayat sudah mula mereput dan ini adalah peluang terbaik mengeluarkan mangsa.

“Kami berdepan dengan kesukaran untuk mengeluarkan mayat mangsa berikutan keadaan beam tidak stabil dan kami mengambil masa lebih daripada sehari untuk menstabilkan beam berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Mohamed Mokhsein berkata, mayat mangsa akan dihantar ke Jabatan Perubatan Forensik Hospital Canselor Tuanku Muhriz untuk bedah siasat.

“Siasatan kes ini akan diserahkan kepada pihak JKKP untuk tindakan lanjut,” katanya.

Terdahulu, Harian Metro melaporkan Nordin dipetik berkata, identiti tiga mangsa warga China yang maut sudah dikenal pasti sebagai Ding Kunfu, Jiang Jinboa dan Mu Tong Zheng.

Dalam insiden jam 8.45 pagi kelmarin, lima buruh asing dan seorang lelaki warga tempatan terbabit dalam kejadian berkenaan.

Dua buruh asing maut terjatuh dari ketinggian 40 meter, seorang maut kerana tersepit pada struktur besi manakala dua lagi terselamat.

Pemandu kereta Perodua Bezza, Low Zy Jing, 33, yang ditimpa komponen kren gantri itu cedera pada leher dan mendapat rawatan di Hospital Canselor Tuanku Mukhriz.

“Ia dijadualkan siap pada akhir tahun ini,” katanya.

hmetro

, ,

About Author

Leave a Reply

//ugroocuw.net/4/2458908