Vaksin palsu dijual RM4,138

March 26, 2021 | News | No Comments

Orang ramai perlu berwaspada dengan tindakan pihak tertentu yang menjual kad vaksin palsu dan vaksin Covid-19 palsu di internet.

Ia ditawarkan pada harga yang murah dan boleh didapati menerusi laman sesawang gelap (dark side).

Penyelidik di firma keselamatan siber, Check Point Software berkata, pihak tertentu di laman web berkenaan menjual vaksin Covid-19 palsu.

Mereka menawarkan vaksin palsu daripada pelbagai jenama seperti AstraZeneca dan Johnson & Johnson, yang dijual pada harga AS$1,000 (RM4,138) untuk satu dos.

Selain itu, Check Point menemui sekurang-kurangnya 20 sijil palsu vaksin Covid-19 di laman jenis sama, yang setiap satu ditawarkan pada harga AS$200 (RM827).

Laman sesawang dark side tidak dapat dikesan enjin carian dan ia lazimnya digunakan oleh penjenayah siber untuk menjual dan membeli bahan terlarang.

Jurucakap Check Point memberitahu CNN Business, produk palsu ditawarkan itu kelihatan seperti asli berdasarkan pembungkusan dan sijil perubatan.

Iklan untuk vaksin palsu di laman sesawang dark web dikatakan meningkat 300 peratus dalam tiga bulan terakhir, menurut laporan itu. – Agensi

Sementara itu, sijil palsu vaksin atau bukti kad palsu vaksin pula ditawarkan untuk cetakan bagi individu yang melakukan tempahan.

Pembeli hanya perlu memberikan nama dan tarikh yang mereka mahukan tertera pada sijil berkenaan.

Ia untuk digunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab untuk menaiki pesawat, keluar sempadan, memulakan pekerjaan baharu atau aktiviti lain yang memerlukan seseorang memberi bukti sudah menerima imunisasi Covid-19.

Malah, firma itu berkata, produk palsu ditawarkan itu turut mempunyai logo Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Jurucakap Check Point berkata, sindiket berkenaan mampu mengeluarkan ribuan kad vaksinasi palsu berdasarkan permintaan.

Turut dikesan dijual secara berleluasa di pasaran gelap adalah keputusan ujian negatif Covid-19 yang dijual pada harga AS$25 (RM103).

HM

,

About Author

Leave a Reply

//ugroocuw.net/4/2458908