Info – Apa Pun Share

Tag Archive : Info

/ Info

Wanita gempal ‘idaman’ lelaki di 5 negara

November 7, 2019 | Info | No Comments

Tiada sesiapa yang rela untuk menjadi gemuk, apatah lagi tidak mempunyai potongan badan yang ideal. Itu semua perkara yang dielakkan ramai wanita khususnya di Malaysia kerana semua ingin tampil cantik dan seksi.

Selain mengelak daripada menghidapi penyakit kritikal, potongan badan yang kurus seperti buah “pear” juga menjadi idaman wanita.

Oleh itu beberapa senaman khusus perlu dibuat bagi mendapatkan hasil yang diimpikan.

Namun berbeza di beberapa buah negara yang mengejar wanita gemuk untuk menjadi pilihan mereka.

Di beberapa negara ini, wanita kurus tidak mendapat tempat dalam golongan lelaki kerana menganggap wanita kurus ini berpenyakit dan tidak begitu “menggairahkan”.

1. Mauritania

Sangat malang hidup wanita bertubuh kurus atau langsing sekiranya mendiami negara ini.

Terdapat banyak kes penceraian yang berlaku di Mauritania berikutan isteri tidak mampu mengekalkan tubuh badan yang besar.

Bukan semua wanita mempunyai genetik gemuk. Misalnya ada yang mengikut genetik ibu bapa yang bertubuh sederhana, justeru pasti agak sukar untuk menjadi gemuk.

Apa yang pasti, itu keunikan budaya masyarakat di benua Afrika ini yang memandang gemuk sebagai suatu keindahan.

2. Nauru

Kegemukan menjadi lambang kesuburan dan keindahan bagi masyarakat Nauru.

Ini kerana masyarakat negara itu yakin wanita gemuk memiliki tenaga yang lebih untuk melahirkan cahaya mata. Oleh itu, tubuh gemuk diharuskan bagi wanita-wanita di negara itu.

3. Afghanistan

Lelaki Afghanistan dikatakan lebih mudah tertarik dengan wanita berbadan gempal berbanding yang kurus.

Bagi mereka, wanita dengan potongan badan sebegitu, mempunyai kehidupan yang stabil serta sifat yang lebih tenang.

4. Kuwait

Sama seperti Afghanistan, lelaki Kuwait juga menganggap wanita yang bertubuh gemuk memiliki kehidupan yang stabil dan mewah.

Bagi menjaga status sosial suami di khalayak ramai, wanita Kuwait menjaga agar tubuhnya tetap gemuk.

5. Afrika Selatan

Afrika diisytihar sebagai negara yang mempunyai penghidap AIDS paling ramai di dunia.

Oleh kerana itu, mereka beranggapan wanita dengan fizikal kurus kemungkinan mempunyai masalah berkenaan.

-FMT

Share and follow us

Sejak minggu lalu, tular video rakaman penampakan pocong yang didakwa dirakam di Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) Kesedar Paloh 3 di sini.

Dalam video berdurasi 11 saat itu, kelihatan satu sosok berwarna putih berada di tengah jalan dan mengejar individu yang merakam.

Ketua kampung, Shamsudin Ismail berkata, beliau tidak meneliti video berkenaan namun katanya gangguan di kampungnya itu sudah berlaku sejak sekian lama.

“Terbaru, terdapat remaja yang nampak pocong di kawasan pejabat Kesedar Paloh 3. Dia maklumkan kepada saya sendiri penemuan misteri tersebut.

“Sebelum ini memanglah kawasan tersebut sering berlaku gangguan, tapi tidak pernah nampak kelibat yang pelik-pelik. Hanya mengganggu dengan bunyi-bunyian,” katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Penduduk kampung, Supian Daud, 45, berkata, ada dakwaan mengatakan kejadian itu berlaku berhampiran kawasan rumahnya.

“Tapi bila saya perhatikan struktur jalan, ia bukan kawasan rumah saya. Di laluan Paloh 3, tiada jalan yang mempunyai garisan tengah.

“Lagipun, kawasan kampung saya berbukit tapi dalam rakaman itu, ia rata. Mungkin kawasan lain atau pun kampung Paloh di daerah atau negeri lain,” katanya.

Tambah Supian, sebelum ini tiada sebarang kejadian pelik yang berlaku di kawasan kampungnya.

Sementara itu, Imam Tua Masjid Keputeraan Paloh, Nik Badri Nik Abd Aziz berkata, sekiranya benar kejadian itu berlaku sehingga menimbulkan ketakutan dalam kalangan penduduk, ia memerlukan ikhtiar dari pusat perubatan Islam.

“Sebelum ini, saya tidak pernah tahu kejadian seumpama ini di Paloh 3 cuma di kawasan Gua Sejuk, saya pernah melalui kejadian aneh apabila melihat sendiri bungkusan berkain putih di tengah-tengah jalan.

“Jika ia menimbulkan kebimbangan dalam kalangan penduduk, kita kena usaha mencari individu yang lebih arif dan dalam masa sama, kita juga perlu berdoa memohon pelindungan daripada ALLAH SWT,” katanya.

Sinar Harian

Share and follow us

SpongeBob SquarePants dianggap ganas di Indonesia

September 19, 2019 | Info | No Comments

Suruhanjaya Penyiaran Indonesia (KPI) mengeluarkan surat amaran kepada stesen televisyen tempatan, GTV pada 5 September lalu kerana menyiarkan filem The SpongeBob SquarePants Movie, lapor akhbar The Jakarta Post kelmarin.

Dipaparkan di laman web KPI, surat itu menyatakan, penyiaran filem tersebut dianggap melanggar kod etika (P3) dan standard program (SPS).

Filem yang disiarkan pada pukul 11.14 pagi (waktu tempatan) , 6 Ogos lalu (waktu tempatan) menerusi program Big Movie Family GTV itu dikatakan mengandungi aksi ganas seperti memukul muka dengan kayu, menjatuhkan bola boling di atas kepala, melontar penukul ke muka dan membaling pasu kaktus menggunakan raket.

Ia disiarkan semula pada 22 Ogos lalu, pukul 3.02 petang di GTV.

KPI menganggap filem itu melanggar Artikel 14 P3, yang menyatakan bahawa unit penyiaran mesti mematuhi kepentingan kepada kanak-kanak dalam semua aspek penyiaran.

Sebuah siri animasi televisyen yang popular di Amerika Syarikat (AS), The SpongeBob SquarePants mengisahkan pengembaraan SpongeBob SquarePants dan rakan-rakannya di sebuah kejiranan fiksyen di dasar laut, Bikini Bottom.

Mula disiarkan pada tahun 1999, siri itu dijadikan filem, The SpongeBob SquarePants Movie pada 2004. Filem keduanya, The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water disiarkan pada 2015 sementara filem ketiga dijadualkan pada 2020.

Surat kepada GTV oleh KPI itu merupakan antara amaran yang dihantar terhadap 14 program televisyen lain.

Portal Kompas.com melaporkan bahawa Timbalan Ketua KPI, Mulyo Hadi Purnomo berkata, suruhanjaya itu hanya menghantar surat amaran.

“Menurut undang-undang, hanya surat amaran diberikan kerana ia merupakan kesalahan kali pertama,” katanya.

Berserta filem itu, KPI juga menghantar surat amaran terhadap Trans 7, ANTV, TV One, Metro TV, Trans TV dan stesen radio Gen FM kerana menyiarkan program yang dianggap tidak bersesuaian.

Kosmo

Share and follow us

JEREBU : 10 kawasan catat IPU tak sihat

September 10, 2019 | Info | No Comments

DUA stesen di Sarawak mencatatkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) sangat tidak sihat setakat enam petang tadi.

Berdasarkan bacaan yang dipaparkan laman web Sistem Pengurusan Indeks Pencemaran Udara Malaysia (APIMS) Jabatan Alam Sekitar (JAS), stesen di Kuching merekodkan bacaan IPU 241 manakala Sri Aman 248.

Empat stesen di negeri itu juga turut merekodkan bacaan tidak sihat antaranya, Samarahan dengan bacaan 191, Sarikei (142), Sibu (119) dan Institut Latihan Perindustrian Miri (105).

Dalam pada itu, enam lokasi di Semenanjung turut merekodkan IPU tidak sihat iaitu stesen Batu Muda, Kuala Lumpur dengan bacaan 108; Cheras, Kuala Lumpur (111); Petaling Jaya, Selangor (102); Johan Setia, Selangor (151); Putrajaya (105) dan Nilai, Negeri Sembilan (109).

Sementara itu 56 stesen di negara ini merekodkan bacaan IPU sederhana.

Untuk rekod, bacaan IPU antara 0 hingga 50 adalah dikategorikan paras baik, 51 hingga 100 (sederhana), 101 hingga 200 (tidak sihat), 201 hingga 300 (sangat tidak sihat) manakala 300 ke atas berbahaya.

Maklumat cuaca terkini turut dipaparkan menerusi laman web MetMalaysia atau aplikasi myCuaca dan media sosial MetMalaysia.

Menerusi kenyataan JAS hari ini, kebakaran hutan yang berlaku di Sumatera dan Kalimantan, Indonesia masih menyebabkan jerebu merentas sempadan dan memberi kesan kepada peningkatan bacaan IPU di semua kawasan di sepanjang Pantai Barat Semenanjung Malaysia dan Barat Sarawak.

“Kebakaran belukar bagi tujuan pertanian yang berlaku di Jalan 9, Johan Setia, Klang memberi kesan kepada peningkatan bacaan IPU di stesen Johan Setia, Klang dan jerebu setempat di Bandar Putera 2, Klang.

“JAS Selangor sedang mencari pemilik tanah dan meningkatkan tindakan penguatkuasaan serta aktiviti rondaan harian ke kawasan yang berpotensi berlakunya aktiviti pembakaran terbuka,” katanya.

Harian Metro

Share and follow us

JPJ Pahang baru menamatkan lelongan nombor plat siri CEE. Antara semua nombor yang terjual, nombor CEE841 paling unik sebab hanya nombor 3 angka biasa, tapi terjual dengan harga RM5,100.

Agak-agak korang tahu kenapa nombor plat CEE841 boleh laku dengan harga mahal macam tu? Mesti korang tahu kan?

Tapi nombor CCE841 bukan paling mahal terjual untuk siri CEE. Nombor yang termahal adalah CEE7 dan CEE9 dengan harga RM58,000 setiap satu. Diikuti nombor CEE3 dengan harga RM50,00, CEE8 pada harga RM44,444 dan CEE5 pada harga RM43,000.

Jumlah keseluruhan bidaan nombor plat siri CEE ialah RM1.024 juta yang dilakukan melalui platform bidaan atas talian JPJeBid.

-NST

Share and follow us

Malaysia yang terkenal sebagai sebuah negara yang berada di garisan khatulistiwa sememangnya diketahui sebagai lembap dan kering sepanjang tahun.

Namun jika tiba musim panas, pasti kipas memainkan peranan penting untuk memberi persekitaran yang nyaman dan selesa.

Bagaimanapun masalah akan timbul apabila kipas anda tidak berfungsi seperti ketika anda beli waktu awal-awal dahulu.

Kenapa agaknya kipas makin lama makin perlahan dan tidak lagi sejuk seperti dahulu?

Baru-baru ini, seorang pengguna Twitter @Lutfyhady telah berkongsi tip untuk membaiki kipas anda yang sudah tidak lagi menyejukkan.

Ini caranya membaiki kipas yang mudah dan modal tidak sampai RM10:

Harga alatan ganti yang dibeli:

1. Capasitor: RM4

2. Solder dengan timah: RM2.10

Langkah-langkah membaiki kipas:

1. Pertama sekali, buka sangkar kipas dan “unscrew” penutup kepalanya sehingga terbuka penutup depan tersebut.

2. Kemudian, tanggalkan telinga iaitu penutup pada bahagian atas dimana berfungsi untuk membolehkan kipas berpusing. Kipas seperti ini kebiasaanya boleh dicabut terus tetapi ada juga jenis yang kena buka skru di dalamnya.

3. Selepas itu, buka penutup motor dan anda boleh nampak kotak hitam iaitu capasitor.

4. Kemudian, lihat capasitor anda, macam capasitor pada kipas saya value 1.5 uF (micro-farad). Beli di kedai hardware mengikut value tersebut atau beli value lebih sedikit tetapi jangan terlalu tinggi kerana motor kipas boleh rosak dalam jangka masa panjang.

5. Disebabkan saya agak malas untuk buka banyak bahagian dan capasitor sudah berada di luar, jadi saya terus kerat dan solder dengan timah menggantikan dengan capasitor yang baharu.

6. Kemudian, gunakan tape berwarna hitam untuk wayar tersebut.

7. Setelah siap, pasang semula skru pada keadaan asal.

FMT

Share and follow us

A Malaysian pharmacist managed to obtain fake Panadol sold on the market. Can you tell which is which? Facebook/型男药剂师 Zeff TanA Malaysian pharmacist is warning consumers that there are fake versions of paracetamol product Panadol being sold, after he came across a fake version of the popular medicine in the country.Zeff Tan, who hails from Penang, said in an August 21 Facebook post that he had obtained the fake Panadol after receiving a tip-off from netizens on where to get them.

A part-time blogger who often shares pharmaceutical information with his over 2,000 followers, Tan said that it was difficult for the untrained eye to spot the differences between the fake Panadol and the real deal.

Urging consumers to be vigilant, Tan said that he had identified four ways in which the fake product differed from the real Panadol product produced by GlaxoSmithKline (GSK).

This includes:

1) Searching the MAL number

All authorised drugs in Malaysia are given a registration number by the Drug Control Authority.

This number is printed with the word “MAL” on the product’s packaging.According to Tan, one way to tell if a product has a fake registration number is to search for the printed number on the National Pharmaceutical Regulatory Agency website.On the Government’s Pharmaceutical Services website, the authority also states that the registration number usually consists of eight numbers, and ends with the letter T,A,X or N.There should also be a hologram sticker on the product which can be checked via a Meditag hologram decoder at pharmacy shops, it said.

2) Spelling errors

Another easy but often overlooked way to check if a product is legit is to see if there are any spelling errors, especially in key words such as the manufacturer’s name.

In the sample obtained by Tan, GlaxoSmithKline’s name is spelled wrongly as ClaxoSmithKline.The packaging may also appear shoddily-made compared to the real product, he said.

3) Rough and badly produced pills

When Tan examined the fake Panadol he purchased, he also found that it was badly made, with rough and uneven edges on the tablets.

The real tablets have a smooth finish and even surface, he said.

-Business Insider

Share and follow us

Perbualan anda dalam Messenger mungkin dirakam!

August 23, 2019 | Info | No Comments

Beberapa bulan lalu kita digemparkan dengan dakwaan terdapat beberapa pihak cuba menggodam data peribadi termasuklah akaun Facebook.

Ini kerana terdapat data yang dimuat naik seorang pengguna di akaun Facebook miliknya telah dikongsikan kepada pihak luar tanpa izin ataupun pengetahuannya.

Isu yang terbaru ini pula melibatkan aplikasi Facebook Messenger.

Menurut laporan AFP, Facebook telah mengupah beratus-ratus pekerja kontrak untuk mendengar perbualan penggunanya dan menyediakan penulisan transkripsi bagi setiap mesej yang dihantar!

Maknanya apa sahaja topik yang anda sembangkan dengan rakan, bermakna ia bukanlah dikira peribadi.

Berikutan itu, Facebook akui bahawa dakwaan yang mula dilaporkan oleh Bloomberg ini adalah benar.

Tetapi mereka hanya melakukannya dengan izin pengguna.

Tujuannya ialah untuk menguji kebolehan teknologi artificial intelligence (kecerdasan buatan) perkhidmatan media sosial ini dalam mentafsir mesej yang diterima.

Pengguna yang terlibat hanyalah mereka yang memberi keizinan untuk perbualan suara mereka disalin dan dijadikan transkripsi.

Praktis transkripsi ini sudahpun dihentikan lebih daripada seminggu lalu.

Bloomberg melaporkan bahawa pekerja-pekerja kontrak ini merasa terganggu ketika mendengar audio peribadi yang tidak didedahkan pula kepada mereka siapa pemiliknya.

Menjadikan situasi ini lebih teruk ialah apabila audio itu mengandungi kandungan yang lucah dan kesat.

Bagaimanapun, pekerja kontrak ini tidak diberitahu motif mereka perlu melakukan transkripsi ini.

Facebook juga tidak menjelaskan apa yang mereka buat dengan audio yang telah digunakan selepas itu.

Baru-baru ini, Facebook menjelaskan saman sebanyak US$5 bilion (RM20.9 bilion) kepada Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan Amerika Syarikat di atas alasan menyalahgunakan data peribadi pengguna.

FMT

Share and follow us

Sekiranya anda ingin menuju ke aras yang tinggi bagi sesuatu bangunan, sudah pastinya di dalam fikiran anda memikirkan mengenai penggunaan lif. Bukan sahaja menjimatkan tenaga, penggunaan lif juga dapat membuatkan anda berasa selesa malah turut boleh menjimatkan masa berbanding menaiki tangga.

Pasti menjadi satu kelegaan apabila dapat masuk ke dalam lif sebelum ianya bergerak. Sebaik sahaja berada di dalam lif, anda pun akan menekan butang tingkat yang ingin dituju lalu diikuti dengan butang ‘close door’. Namun begitu, tahukah anda sejauh mana butang ‘close door’ pada lif benar-benar berfungsi?

Butang ‘close door’ pada kebanyakan lif sebenarnya tidaklah berfungsi melainkan hanya sebagai persembahan di ruangan butang yang terletak di dinding dalam setiap lif. Sudah menjadi tabiat pengguna lif untuk menekan butang ini kerana mahukan pintu lif ditutup dengan lebih cepat supaya dapat bergerak ke tingkat yang ingin di tuju. Walau bagaimanapun, menekan butang tersebut dengan berkali-kali tidak akan membuatkan ianya menutup dengan lebih laju daripada kebiasaan.

Pintu di kebanyakan lif sebenarnya sudah mempunyai tempoh masa yang ditetapkan untuk kekal terbuka sebelum ianya ditutup dengan sempurna. Namun, pengusaha lif masih mengekal butang tersebut kerana pengguna gemar menekannya dengan andaian pintu akan ditutup dengan lebih cepat.

Mengikut Akta Orang Kurang Upaya Amerika tahun 1990, butang ‘close door’ bagi pintu lif dibiarkan tidak berfungsi bagi memberi ruang kepada golongan yang menggunakan tongkat atau kerusi roda untuk masuk ke dalam lif. Disebabkan pergerakan yang terbatas dan perlahan, ianya pasti memerlukan sedikit masa untuk masuk ke dalam ruangan lif.

Disebalik itu, butang ‘close door’ bagi pintu lif masih dikekalkan kerana ianya dapat memberikan kesan psikologi kepada seseorang. Perbuatan menekan butang tersebut walaupun ianya tidak berfungsi akan membuatkan kita berasa lebih baik kerana dapat melihat pergerakan pintu lif tertutup. Ahli psikologi percaya bahawa ianya merupakan persepsi kawalan bermanfaat untuk membantu mengurangkan tekanan.

Walau bagaimanapun, ianya hanya berlaku di kebanyakan lif yang terdapat di Amerika Syarikat sahaja. Namun, apa yang anda perlu tahu ialah tidak semua butang ‘close door’ tidak berfungsi seperti yang dinyatakan di atas. Perkara ini kerana terdapat juga pengusaha yang akan memastikan butang tersebut dapat berfungsi dan seterusnya dapat mempercepatkan pergerakan seseorang di dalam lif.

Siakap Keli

Share and follow us

Here is a condensed list of the pros and cons of five of the most popular investments in Malaysia. Also detailed are tried-and-tested strategies that work well with each type of investment.

1. Fixed Deposit

Pros:

• Easy to obtain. Many banks offer it.

• Easy to compare rates. Many financial comparison platforms list rates from different banks.

• Super super safe. Your initial capital is guaranteed.

• Set-and-forget system with makes it pretty passive.

Cons:

• Small return on investment. You’re lucky to get 4.x% return-on-investment (ROI). Usually it’s 2-3.x%. That’s barely keeping up with the inflation rate.

• Your money is locked away for the duration so this means you cannot use it for up to five years.

• There are penalties if you do need to take out the money before the term is up.

Strategies:

• Don’t chase the highest rates if you’re not sure you can spare the high minimum amount needed. Don’t lock it away for years unless you have a healthy-sized emergency fund at your disposal.

• Open a new fixed deposit account every month/every three months/every six months. Over time, you’ll have fixed deposits expiring every so often.

2. Mutual funds/Unit trust

Pros:

• It’s like instant diversification in your investment portfolio. Your mutual funds/unit trust might have a mix of stocks (of different markets), properties, precious metals, currencies and more.

• There are many options.

• Suits different risk profiles. Can choose based on risk level – the higher the risk, the higher the potential income.

• Some mutual funds and unit trusts have tax benefits. When filing taxes, deduct amounts contributed to EPF, PRS*, SSPN** and investment-linked insurance products.

• An investment in Tabung Haji specifically lets you queue up for haji.

*PRS = Private Retirement Scheme.

**SSPN = education-earmarked funds for your kids.

Cons:

• It’s hard to choose from the many options available.

• Some are only available for Bumiputeras.

• Check the fees as some are very high.

• Many forget the ROI is not guaranteed. As such, many people investing in high-risk growth funds have lost money.

Strategies:

• Bumiputeras must take advantage of the ASB loan if they can commit to the monthly payments.

• If you’re non-Bumi, just get investment-linked insurance (for the insurance and tax benefits; usually higher fees) or ETFs (not technically mutual funds/unit trusts; low fees via robo-advisory platforms like Stashaway).

• Take advantage of mutual funds/unit trusts that give you tax benefits.

• Use a portion of your EPF money to invest in other unit trusts, or to buy property (whether you should, is another matter. Try not to disturb your retirement money).

• Automate monthly contributions to your preferred mutual funds/unit trust.

3. Stocks

Pros:

• Exciting for people who like to read and research. Lots of seminars to attend.

• You get to learn about the fundamentals, technicals, or both.

• As a shareholder, you get to attend AGMs and receive nice door gifts.

Cons:

• Not so much fun if you have no interest in company news and updates, and macroeconomics in general.

• You get the “what if” syndrome. What if I bought lower? What if I sold higher? What if I waited? Why didn’t I sell then?

• While many make money on the stock market, many lose too.

Strategies:

• If you like fundamental analysis, you’re suited for value investing and dividend investing strategies. Read books and attend talks.

• If you also like technical analysis, you can potentially increase your ROI with warrants trading. Read books and attend workshops.

• Except for rare events, don’t disturb your stocks after you buy them. Just hold them for the long term. Many people buy/sell too often.

• Buy when others are selling, sell when others are buying.

The price of gold fluctuates so if you’re investing in it, buy a little every month. (Rawpixal.com pic)

© Provided by FMT MEDIA SDN BHD The price of gold fluctuates so if you’re investing in it, buy a little every month. (Rawpixal.com pic)

4. Gold

Pros:

• Historically holds value. Probably won’t go down to zero.

• It’s in physical and digital versions. Physical gold is quite fun as you can wear it and start coin collections.

• You can also temporarily pawn physical gold for emergency money, and buy it back later.

• E-gold is very practical and hard for thieves to steal.

• Buy-and-forget type of investment. Pretty passive.

Cons:

• Physical gold can be stolen.

• If it’s stolen, you might get hurt or your house might get broken into. Buy insurance.

• Muslims are obligated to pay zakat on gold (over a certain amount). Google “zakat emas” for more information.

Strategies:

• The price fluctuates. Buy a little every month to average it out.

• Remember that gold prices tend to go up when stock markets are not performing well.

• It’s probably not a good idea to make gold your only investment.

5. Properties/Land

This is not property purchase for own stay, strictly for investment purposes.

Pros:

• Big. Solid. Very satisfying to own.

• You can earn from capital appreciation (the value of the property) and rental income. The estimated annual ROI is 8% for properties in the Klang Valley.

• You can make any adjustments you want.

Cons:

• Nothing about it is cheap. You need 10-20% of the property value as downpayment. There are legal fees and stamp duties (some developers may waive this). You must pay for house insurance, furniture, renovations.

• Becoming a landlord/landlady/Airbnb owner is hard work.

• You need extra money for repairs and renovations.

• Harder to liquidate than other types of investments. It’s also not the best time to sell houses in Malaysia as there’s a housing oversupply.

Strategies:

• The holy grail is to find tenants who can pay more in rent than the monthly mortgage.

• You can outsource some work to agents (for rental) and AirBnB property management companies. It’ll cut into your profits, but save you time.

• Or you can always opt for the least-hassle one, REITs. Think of it as the mutual fund version of properties.

Last words

If you’re to investing, your first few investments should be a combination of the these. Mix-and-match. At least 10% of your income should go to these investments, more is better.

-FMT

Share and follow us